Jadłospis

Planowanie obiadów od 26.05.2025r do 13.06.2025r

26.05.2025r / poniedziałek /
1*7*9* Pomidorowa zabielana z zacierką i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4*7* Kotlet panierowany z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
Surówka z kiszonej kapusty z marchwią i natką pietruszki
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy

27.05.2025r / wtorek /
1*7*9 Fasolowa z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*7* Jajko w sosie koperkowym
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7* Surówka z marchwi i jabłka z jogurtem
Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy

28.05.2025r / środa /
1*7*9* Krupnik zabielany z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*9* Spaghetti mięsno - jarzynowe z ziołami
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

29.05.2025r / czwartek /
1*9* Rosół dr. z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar mięsny
1*7* Paprykarz drobiowy
7* ryż na sypko
sałatka z ogórków kiszonych
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

02.06.2025r / poniedziałek /
1*7*9* Pieczarkowa zabielana z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4* Kotlet mielony z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7*9* Surówka wielowarzywna z jogurtem
Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy

03.06.2025r / wtorek /
1*6*7*9*10* Żurek zabielany z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1* Gulasz wieprzowy węgierski
7* kasza gryczana na sypko
7*9* Surówka z selera i jabłka z rodzynkami i jogurtem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

04.06.2025r / środa /
1*7*9 Barszcz czysty z zieloną pietruszką i koperkiem - wywar jarski
1*7* Pierogi ruskie z masłem i śmietaną
* przyprawy

05.06.2025r / czwartek /
1*7*9 Grochowa z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1* Kokosowe curry z kurczakiem
7* ryż na sypko
7* Sałata zielona z jogurtem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy

06.06.2025r / piątek /
1*7*9 Koperkowa zabielana z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*7* Łazanki z kapustą
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

09.06.2025r / poniedziałek /
1*7*9* Krupnik zabielany z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*9* Gulasz mięsno - jarzynowy
1*7* makaron z masłem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

10.06.2025r / wtorek /
1*7*9* Pomidorowa zabielana z zacierką i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4*7* Kotlet panierowany z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
Kapusta młoda zagęszczana z jogurtem
Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy

11.06.2025r / środa /
1*9* Rosół dr. z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar mięsny
1* Duszona pierś z indyka z ziołami
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7* Mizeria z ogórków zielonych z jogurtem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy

12.06.2025r / czwartek /
1*7*9* Ogórkowa zabielana z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*6*7*9*10* Fasolka po bretońsku
1* bułka wieloziarnista / mini /
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

13.06.2025r / piątek /
1*7*9 Kapuśniak z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
7* Ryż z truskawkami i śmietaną
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

* Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.

Wartości odżywcze (średnia 10 dni)
białko 23g , tłuszcz 21g , węglowodany 85g , wartość energetyczna 618kcal

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

WYKAZ ALERGENÓW , które występują danego dnia w posiłkach.
Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie


Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : bazylia , curry , cynamon , kminek , liść laurowy , majeranek , oregano , papryka w proszku , pieprz prawdziwy , tymianek i ziele angielskie .
Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości : glutenu , mleka , jaj , soi i selera .

 


 

Opublikował(a): Jolanta Bracha

Na skróty