Jadłospis
Planowanie obiadów od 17.11.2025r do 28.11.2025r
17.11.2025r / poniedziałek /
1*9* Rosół dr. z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar mięsny
1* Potrawka z kurczaka z warzywami
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7* Mizeria z ogórków zielonych z jogurtem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy
18.11.2025r / wtorek /
1*7*9* Ryżowa z zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4*7* Kotlet panierowany z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7*9* Surówka z selera i jabłka z rodzynkami i jogurtem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy
19.11.2025r / środa /
1*7*9* Fasolowa z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
7*9* Risotto mięsno-jarzynowe
1*7* z sosem pieczarkowym
Kompot przecierany wieloowocowy Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy
20.11.2025r / czwartek /
1*7*9* Ogórkowa zabielana z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*7*9* Spaghetti mięsno - jarzynowe z ziołami
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy
21.11.2025r / piątek /
1*7*9 Barszcz czysty z zieloną pietruszką i koperkiem - wywar jarski
1*7* Pierogi ruskie z masłem i śmietaną
* przyprawy
24.11.2025r / poniedziałek /
1*7*9* Koperkowa zabielana z zacierką i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*7* Kotlet drobiowy panierowany
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7* Marchew z groszkiem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy
25.11.2025r / wtorek /
1*7*9* Grochowa z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1* Ryż z jabłkami i śmietaną
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy
26.11.2025r / środa /
1*7*9 Kalafiorowa zabielana z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4* Kotlet mielony z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
Ćwikła z chrzanem
Kompot przecierany wieloowocowy Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy
27.11.2025r / czwartek /
1*7*9 Ziemniaczana z zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1* Gulasz wieprzowy węgierski
7* kasza gryczana na sypko
7* Surówka z kapusty pekińskiej z marchwią i jabłkiem z jogurtem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy
28.11.2025r / piątek /
1*7*9 Pomidorowa zabielana z ryżem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*7* Łazanki z kapustą
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy
* Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Wartości odżywcze (średnia 10 dni)
białko 23g , tłuszcz 21g , węglowodany 85g , wartość energetyczna 618kcal
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
WYKAZ ALERGENÓW , które występują danego dnia w posiłkach.
Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : bazylia , curry , cynamon , kminek , liść laurowy , majeranek , oregano , papryka w proszku , pieprz prawdziwy , tymianek i ziele angielskie .
Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości : glutenu , mleka , jaj , soi i selera