Jadłospis
PLANOWANIE OBIADÓW OD 14.04.2025r DO 30.04.2025r
14.04.2025r / poniedziałek /
1*7*9* Grochowa z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4* Kotlet mielony z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7*9* Surówka wielowarzywna z jogurtem
Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy
15.04.2025r / wtorek /
1*9* Rosół dr. z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar mięsny
1*7* Kurczak w sosie jogurtowym z warzywami
7* ryż na sypko
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą , papryką i marchwią
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy
16.04.2025r / środa /
1*7*9* Krupnik zabielany z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*9* Spaghetti mięsno - jarzynowe z ziołami
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy
23.04.2025r / środa /
1*7*9* Kapuśniak z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*7* Makaron z masłem i twarogiem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy
24.04.2025r / czwartek /
1*7*9 Pieczarkowa zabielana z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*7* Paprykarz drobiowy
7* ryż na sypko
Sałatka z ogórków kiszonych z marchwią Jogurt z owocami
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy
25.04.2025r / piątek /
1*7*9 Barszcz czysty z zieloną pietruszką i koperkiem - wywar jarski
1*7* Pierogi ruskie z masłem i śmietaną
* przyprawy
28.04.2025r / poniedziałek /
1*6*7*9*10* Żurek zabielany z jajkiem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4*7* Kotlet panierowany z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy
29.04.2025r / wtorek /
1*7*9 Pomidorowa zabielana z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1* Duszony schab wieprzowy z ziołami
7* kasza gryczana na sypko
7* Mizeria z ogórków zielonych z jogurtem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy
30.04.2025r / środa /
1*7*9* Grochowa z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
7* Ryż z truskawkami i śmietaną
Jogurt z owocami
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy
* Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
Wartości odżywcze (średnia 10 dni)
białko 23g , tłuszcz 21g , węglowodany 85g , wartość energetyczna 618kcal
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
WYKAZ ALERGENÓW , które występują danego dnia w posiłkach.
Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : bazylia , curry , cynamon , kminek , liść laurowy , majeranek , oregano , papryka w proszku , pieprz prawdziwy , tymianek i ziele angielskie .
Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości : glutenu , mleka , jaj , soi i selera .