Jadłospis

Planowanie obiadów od 05.05.2025r do 23.05.2025r

05.05.2025r / poniedziałek /
1*7*9 Krupnik zabielany z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*6*10* Fasolka po bretońsku
1* bułka wieloziarnista / mini /
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

06.05.2025r / wtorek /
1*7*9* Koperkowa zabielana z zacierką i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*7* Kurczak po chińsku z warzywami
7* ryż na sypko
7*9* Surówka wielowarzywna z jogurtem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

07.05.2025r / środa /
1*7*9 Barszcz czysty z zieloną pietruszką i koperkiem - wywar jarski
1*7* Pierogi ruskie z masłem i śmietaną
* przyprawy

08.05.2025r / czwartek /
1*7*9* Pomidorowa zabielana z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
Duszone podudzie z kurczaka
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7* Mizeria z ogórków zielonych z jogurtem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

09.05.2025r / piątek /
1*7*9 Pieczarkowa zabielana z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*7* Krokiety z kapustą
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy

12.05.2025r / poniedziałek /
1*9* Rosół dr. z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar mięsny
1*7*9* Potrawka z kurczka z warzywami
7* ryż na sypko
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą , papryką i marchwią
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

16.05.2025r / piątek /
1*7*9 Grysikowa z groszkiem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*7*9* Sos Neapolitański z warzywami i żółtym serem
1*7* makaron z masłem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy

19.05.2025r / poniedziałek /
1*7*9* Ryżowa z zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*7* Kotlet drobiowy panierowany
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7* Mizeria z ogórków zielonych z jogurtem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

20.05.2025r / wtorek /
1*7*9* Jarzynowa zabielana z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4* Kotlet mielony z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
Ćwikła z chrzanem
Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy

21.05.2025r / środa /
1*7*9 Grochowa z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1* Schab wieprzowy duszony z ziołami
1*7* kasza jęczmienna na sypko
7* Surówka z kapusty pekińskiej z marchwią , jabłkiem i jogurtem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy

22.05.2025r / czwartek /
1*7*9* Ogórkowa zabielana z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*6*7*10* Pieczarki po bretońsku
1*7* makaron z masłem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

23.05.2025r / piątek /
1*7*9* Ziemniaczana z zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
7* Ryż z jabłkami i śmietaną
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

* Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.

Wartości odżywcze (średnia 10 dni)
białko 23g , tłuszcz 21g , węglowodany 85g , wartość energetyczna 618kcal

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

WYKAZ ALERGENÓW , które występują danego dnia w posiłkach.
Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie


Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy : bazylia , curry , cynamon , kminek , liść laurowy , majeranek , oregano , papryka w proszku , pieprz prawdziwy , tymianek i ziele angielskie .
Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości : glutenu , mleka , jaj , soi i selera .

 


 

Opublikował(a): Jolanta Bracha

Na skróty