Jadłospis

Planowanie obiadów od 20.01.2025r do 31.01.2025r

20.01.2025r / poniedziałek /
1*9* Rosół dr. z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar mięsny
1*7*9* Potrawka z kurczka z warzywami
7* ryż na sypko
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

21.01.2025r / wtorek /
1*7*9* Jarzynowa zabielana z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*4*7* Kotlet panierowany z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7* Surówka z marchwi z chrzanem i jogurtem
Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy

22.01.2025r / środa /
1*7*9 Grochowa z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
Duszony udziec z kurczaka z ziołami
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7*9* Surówka wielowarzywna z jogurtem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy

23.01.2025r / czwartek /
1*7*9 Krupnik zabielany z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*6*10* Bigos z kiszonej kapusty
1* bułka wieloziarnista / mini /
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

24.01.2025r / piątek /
1*7*9 Barszcz czysty z zieloną pietruszką i koperkiem - wywar jarski
1*7* Pierogi ruskie z masłem i śmietaną
* przyprawy

27.01.2025r / poniedziałek /
1*7*9* Grysikowa z zielonym groszkiem , natką pietruszki i koperkiem - wywar jarski
1*3*4* Kotlet mielony z ryby / Miruna /
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7*9* Surówka z selera i buraków z jogurtem
Herbata z miodem i cytryną
* przyprawy

28.01.2025r / wtorek /
1*7*9* Pomidorowa zabielana z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*3*7* Kotlet drobiowy panierowany
7* ziemniaki z masłem i koperkiem
7* Marchew z groszkiem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

29.01.2025r / środa /
1*7*9 Fasolowa z makaronem i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1* Schab wieprzowy duszony z ziołami
1*7* kasza jęczmienna na sypko
7* Surówka z kapusty pekińskiej z marchwią , jabłkiem i jogurtem
Kompot przecierany z truskawek
* przyprawy

30.01.2025r / czwartek /
1*7*9* Ogórkowa zabielana z ziemniakami i zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
1*6*7*10* Pieczarki po bretońsku
1*7* makaron z masłem
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy

31.01.2025r / piątek /
1*7*9* Ziemniaczana z zieloną pietruszką , koperkiem - wywar jarski
7* Ryż z truskawkami i śmietaną
Kompot przecierany wieloowocowy
* przyprawy


* Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.

Wartości odżywcze (średnia 10 dni)
białko 23g , tłuszcz 21g , węglowodany 85g , wartość energetyczna 618kcal

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.


WYKAZ ALERGENÓW, które występują danego dnia w posiłkach.
Odpowiadają one numeracji powyższego rozporządzenia.

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie


Do przygotowywania posiłków używane są przypraw: bazylii, curry, cynamon, kminek, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka w proszku, pieprz prawdziwy, tymianek i ziele angielskie .
Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj , soi i selera .

Opublikował(a): Jolanta Bracha

Na skróty